Saturday, December 3, 2011

Biserica la romani

Mergi prin parcarea de la un supermarket din Bucuresti, pe jos, tragand a jale si in sictir de punga de plastic, cumparata cu taxa de 0.13 bani, umpluta cu de-ale gurii. Eu fiind pe jos. Vezi o masina care se aproprie incet incet cu 2 ocupanti in masina.

Ca la un semn, probabil unul divin, cei 2 incep sa isi faca cruci. Masina trece pe langa mine si eu ma opresc socat de ce am vazut. Ma intorc. In spate un anunt publicitar de 10 pe 30m cu diferite firme. In dreapta masini parcate, in stanga la fel, in fata alte magazine.

Probabil era slujba de la ora 6, din a 230-a zi a anului, in numele vestitului apostol Ion or something, pe binecunoscutul program radio Vocea Evangheliei.
Doamne Ajuta si ne pazeste!

-----------------------------------

Nu inteleg cum de compatriotii nostrii de la putere nu recurg mai mult la aceasta institutie pentru prostire in masa. Sau poate ca o fac deja dar nu imi dau eu seama. Cum poti sa te imbulzesti cu miile (asta dupa ce ai indurat 1 saptamana de stat pe asfalt la -20 de grade) la nu stiu ce moaste, intru contopirea la nivel molecular cu "o mana" de oase descompuse, pastrate cu atentie si grija intr-un "see through" cosciug. Si mai apoi sa si speri ca pentru ceea ce ai facut, vei fi rasplatit cu sanatate, viata lunga, eventual o intretinere mai mica si mai multe retete compensate. Trebuie sa fi tripat.

Si daca iti permiti sa ii zici unui popa, care iti zice cu nesimtire si tupeu: "500 ron" pentru 10 minute de dat din gura, ca e nesimtit, iti sare opinia publica in cap. Ca esti diavolul, ca nu il simti pe Dumnezeu, ca ar trebui sa faci 47 de rugaciuni pe minut si poate o sa te pui bine cu Sefu`. Si in tot acest timp ea face copii?! Ea, o maica stareta?! Gemeni! Probabil si acesta a fost un semn de recunostinta al lui Doamne Doamne pentru timpul depus in serviciul Lui.

P.S. A nu se intelege ca am ceva cu oamenii credinciosi, care mai dau si o fuga pe la biserica. Fiecare doarme cu el si cum isi asterne.
Si "missy" din stirea de mai sus este reprezentativa pentru aceasta institutie. Dar all is good ca pana la urma, faci ce zice popa, nu ce face el, nu?

3 comments:

  1. Nici nu stiu cu ce sa incep. In ceea ce priveste subiectul asta, sunt multe de zis, dar n are rost.. decat sa le zic pentru mine sau pentru tine.. ar trebui sa bage la cap oamenii astia care baga in buzunarele preotilor sute de milioane anual. Eu nu inteleg... majoritatea enoriasilor sunt babe si mosi sau oameni vai de capul lor deci pe de o parte se vaita toata ziua ca nu au bani de paine dar pe de alta, merg la biserica si isi platesc pacatele. Daca ei cred ca vor ajunge in Rai pentru ca il ajuta pe Popa Mitica sa isi ia vila noua la munte sau ultimul model de Audi, nu cred bine..
    Referitor la maicuta respectiva, mai precis, MAICA STARETA, e si mai ciudat faptul ca, potrivit "misiunii" ei pe pamant si anume sa ajute oamenii, sa faca numai bine si bla bla bla, ma surprinde cat de slaba e si imediat cum a comis o greseala in loc sa o accepte si sa isi asume responsabilitatile, fuge de ea, asta traducandu se cu: a lasat gemenii in grija spitalului, refuzand sa faca pe mama.
    Dar asa i a placut sa stea cracita..

    ReplyDelete
  2. Problema e ca (si aici ii compatimesc cat se poate de serios vorbind) ca respectivii enoriasi cam asta mai "spera", cam in asta mai "cred". Lasand la o parte "miracolele" si alte entitati care frizeaza SF`ul, ei cred/stiu ca e bine sa dai de pomana, sa dai la popa la acatist, sa te pomeneasca la 30 de slujbe, sa etc si asa o sa te ajute Dumnezeu. Acum, daca le zici ca e suficient doar sa ai credinta ta pentru tine si asta ar trebui sa ii ajute (spiritual vorbind) suficient, iti zic ca nu e asa "maica" si ca ei stiu mai bine.. Pacat de ei.

    ReplyDelete
  3. Cam asta le a mai ramas.. sa spere. Dar vorba aia.. Speri mata dar speri degeaba.

    ReplyDelete